Heti előrejelzések

HETI ELŐREJELZÉSEK

Mindig az aktuális hétre. A megelőző időszakra vonatkozó heti prognózisokat az Archív előrejelzések megfelelő rovatában találod

21. hét 2019. május 20-26. 

Általános

 Visszapillantó a 2019.05.13-19. közötti hétre 

05.13. „A hétvégén négy budapesti traumatológia közül három sem tudott betegeket fogadni. – A hétvégén kis híján teljesen összeomlott a sürgősségi ellátás Budapesten. Azok után, hogy a Honvédkórház lemondta ügyeletét a teljes hétvégére, a négy fővárosi sürgősségi kórház közül további kettő, előbb a Dél-Pesti Centrum Kórház Merényi úton működő traumatológiája majd a Szent János kórház is  jelezte, hogy nem fogad beteget. … a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatót tartott, ahol Molnár Csaba ügyvezető alelnök arról beszélt, hogy 2008-hoz képest ma már az albán és a macedón egészségügy is körözi a magyart. (…)

A Fidesz erre reagálva már kora délután közleményt adott ki, amiben elmondták, hogy … ha Gyurcsányékon múlna, akkor tényleg válság lenne a szektorban, hiszen kormányzásuk alatt mindig csak elvettek az egészségügytől. A bevándorláspárti, kórházellenes DK-val szemben „a kormány 2010 óta pótolta a kiszivattyúzott pénzeket, stabilizálta a kórházak működését, építi, felújítja és fejleszti a kórházakat”. „Ha a DK-n és a többi bevándorláspártin múlik, akkor az egészségügy is tényleg válságba kerülne, mert az európai baloldal legalizálni akarja a bevándorlást, amelynek az is a része, hogy egészségügyi ellátást akarnak biztosítani migránsok millióinak” – zárja közleményét a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség.”

 

A Merkur folyamatos aktivitása a kommunikációt helyezi előtérbe változatlanul. Ez a hír második részére vonatkozik. Az elsőre főleg a Mars szembenállás Jupiter és a kvinkunx Plútó, ami a hét végén futott ki. Az időközben életbe lépett Jupiter kvadrát Neptunnak ugyancsak lehet szerepe a zavaros históriában. A Marsnak (Plútónak) a sebészeti, a Jupiter-Neptunnak pedig a kórházi összefüggései miatt. A Szaturnusz együttállás Plútót sem hagyhatjuk ki, amely fényszög a tartósan fennálló állapotok megnyilvánuló következményei miatt fontos.

 

 

05.13. „Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Fehér Házban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, akivel négyszemközti megbeszélést folytatott, majd pedig a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vett részt.

A magyar kormányfő gépe magyar idő szerint 16 óra 15 perckor szállt le Washingtonban. Eredetileg 20 órára tervezték a találkozó kezdetét, végül 20:11-kor érkezett meg Orbán a Fehér Házhoz, ahol Trump fogadta. (…) A két vezető a négyszemközti megbeszélés után az ovális irodában sajtónyilatkozatot tett. Trump megköszönte Orbánnak, hogy ott van. Szerinte Orbánt Európa-szerte tisztelik. Azt mondta, hogy hozzá hasonlóan „egy kicsit ellentmondásos személyiség”, de ezzel nincsen baj. Szerinte a magyar miniszterelnök jó munkát végzett, biztonságban tartotta Magyarországot. (…) A nyilatkozatok után az újságírói kérdések szinte kizárólag a Kínával folytatott kereskedelmi konfliktusra és amerikai belpolitikára vonatkoztak. (…) Orbán Viktor az M1-nek nyilatkozva azt mondta, hogy mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika területén megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat, csakúgy mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében.

(…)

Szintén hétfőn Washingtonban tárgyalt Márki-Zay Péter és Kész Zoltán. A Mindenki Magyarországa Mozgalom két elnökségi tagját a Facebookjuk szerint fogadták az amerikai kormány külügyi képviselői. Szóba került Magyarország NATO tagsága és a magyar–orosz kapcsolatok ügye. Márki-Zay Péter és Kész Zoltán aggodalmukat fejezték ki az orosz kémbank és a növekvő orosz befolyás miatt. Kész azt is kirakta a Facebookjára, hogy Washington utcáin belefutottak Habony Árpádba és Lánczi Tamásba, a Századvég munkatársába. (…)

(Index)

 

A kommunikációs tényezőkre koncentrálhatunk ismét. A Nap kvinkunx Jupiter (Orbánnak alig jutott idő a sajtótájékoztatón), a Nap trigon Szaturnusz – húsz évi várakozás után végre ismét az ovális irodában – a Nap trigon Plútó nemkülönben. A Merkur is a Szaturnusszal áll trigonban és a felszálló Holdcsomóval szextilben.

 

 

05.15. „… Azt hihetnénk, hogy másfél héttel az EP-választás előtt semelyik fideszes politikus nem tud újat mondani. “Soha nem volt ekkora tétje a választásnak.” “Eldől, hogy Európában a bevándorláspártiak kerülnek többségbe vagy sem.” “Ha rosszul döntünk, visszafordíthatatlanul elintézi az ország és az EU jövőjét.” “Jövőt választunk, nem pártokat “

Ezek a panelek persze mind elhangoztak szerda este a Budapesti Metropolitain Egyetemen Kövér László házelnöktől, aki “a Magyar Köztársaság Országgyűlésének elnöke és a Fidesz 1-es számú párttagkönyvének tulajdonosa” (Jelen Tamás zuglói fideszes választókerületi elnök mutatta be így). Ám a házelnök bizonyította, hogy sokkal autonómabb személyiség ő annál, mint hogy csak az előre gondosan kidolgozott kampányüzeneteket ismételgesse papagájként. A házelnök ugyanis nemcsak az EP-választásról, a bevándorlásról, a keresztény kultúra eltűnésének és a visszafordítatlan barbarizálódásnak a veszélyről ejtett szót. Bátran elmondta a véleményét más ideológiai kérdésekről is.

 

 1. Örökbefogadást követelő melegek = pedofilok (…) A dolgot egy résztvevő hozta fel, aki papíron azt a kérdést küldte Kövérnek (kérdezni csak előre, írásban lehetett): “Hogyan lehet megőrizni a keresztény kultúrát egy olyan világban, ahol az élet minden területén lopakodik a liberalizmus?” – Ha még csak lopakodna! – csattant fel erre Kövér (…) Előhozta, hogy Lengyelországban a liberálisok “kampánytémává” tették a pedofil papok eseteit. A házelnök világossá tette, hogy mélységesen elítéli a papi pedofíliát, a “legundorítóbb bűnök egyikének tartom.” (…)

Kövér itt sem állt meg. A pedofíliához hasonlította azt a követelést, hogy a homoszexuálisok házasodhassanak és gyereket fogadhassanak örökbe. Erkölcsi értelemben, semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok gyereket, de igényt tartok rá hogy más gyerekét jogom legyen felnevelni.

Kövér szerint ez a hozzáállás sem jellemez minden homoszexuális embert, mert hiszen: egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak.

 

 1. Kövér Lászlónak volt egy másik figyelemre méltó gondolatmenete is az estén. Említett egy kutatást, amely szerint a magyar emberek 70-80 százaléka egyetért azzal, hogy bevándorlás az egyik legfontosabb jövőt érintő kérdés, és ekkora százaléka a magyar választóknak osztja is a kormány álláspontját (tudniillik nem akar bevándorlót). (…)

 

 1. Kövér a fórumon tisztázta egy keddi fórumán elhangzott álláspontját: a klímaváltozás jelentőségét illetően. Szerinte félreértették a szavait, és nem gondolja azt, hogy a klímaváltozás csupán a “média agymosása”. (Azóta az MTI helyesbítő közleményt adott ki a tudósításról.) A klímaváltozás jelentőségét nem becsültem le. A világ előtt álló kihívások között az egyik legfontosabb. (…)

 

 1. Kövér a bevándorlás témájára hegyezte ki persze az előadása nagy részét, és ebben annyi újat mondott a mostani kormányzati jelmondatokhoz képest, hogy ő a bevándorlás támogatását nem célnak, hanem eszköznek tartja. (…)

(Index)

 

A Nap fényszögei a kormányzati magaviseletről, a Merkuréi a fokozott kommunikációrót szólnak. A Jupiter kvadrát Neptunnal jellemző a „nem tudja, mit beszél” motívum. Kövér megszólamlása aztán megint nagy hullámokat vert, amint látni fogjuk hamarosan.

 

 

05.15. „Hivatalos: a Várból a Kilián laktanyába költözik az Országos Széchényi Könyvtár

Nyárra bezár a Várban a Széchényi Könyvtár, és elképzelhető, hogy ott már nem is nyit ki többé. – 2018 szeptemberben írtunk először arról, hogy az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) valószínűleg ki kell majd költöznie a Budai Várból, mert útban van a NER-nek és a turizmusnak. Idén márciusban úgy értesültünk, hogy az OSZK új helye várhatóan a rossz állapotban lévő Kilián-laktanya lesz, és ezt most hivatalosan is bejelentették. (…)

Idén márciusban értesültünk arról, hogy várhatóan az egykori Kilián laktanya körúti épülete lesz az Országos Széchényi Könyvtár új állomáshelye. Információink szerint azonban a Ferenc körút és az Üllői út kereszteződésében álló Kilián laktanya vizesedik, mivel a Nagykörút valaha Duna-mellékág volt, ez a része pedig alacsonyabban is fekszik a város többi területénél. Ráadásul az épület bővítése sem megoldott, tehát semmilyen szempontból nem tűnik megnyugtató megoldásnak ideköltöztetni az ország egyik legfontosabb közgyűjteményét. (…)”

(Átlátszó)

 

A könyvtár is erősen a kommunikáció témaköréhez tartozik, így hát a hivatkozásokból lásd a Merkur aktivitását. Arról nem is beszélve, hogy ez is hosszabban húzódó história, vagyis a kozmikus hivatkozások is régebbiek. A döntés véglegesítése lehet most még a fő téma, ehhez a Szaturnusz-Plútó, meg a Jupiter-Neptun társul.

 

 

05.16. „Színes ceruzákkal üzent az IKEA a melegeket kirekesztő Kövér Lászlónak – Nem lehet véletlen egybeesés, hogy a bútoráruház épp most tette ki ezt a képet.

Mint korábban megírtuk, a homoszexuálisok egyenjogúságáról is megosztotta gondolatait szerda esti zuglói fórumán Kövér László – kijelentései után akcióba lendült a Budapest Pride, de megszólalt a Magyar LMBT Szövetség és Lakner Zoltán is. (…)

Az IKEA Facebook-oldalán pedig a következő kép jelent meg csütörtök délben:(lásd az illusztrációt)

Mi az IKEA-nál hiszünk a sokszínűségben, az esélyegyenlőségben és a tisztességes bánásmódban, függetlenül a származástól vagy az egyéni különbségektől. Senki nem egyenlő mindaddig, amíg mindenki nem egyenlő!”

(hvg.hu)

 

05.16. Megfejelte az IKEA az imént idézett bejegyzését a május 17-i homofóbia ellenes világnap alkalmából: „Ahol mások csak feketét és fehéret látnak, ott mi a szivárvány minden színét!

Az IKEA-nál támogatjuk a sokszínűséget, és örülünk neki, ha munkatársaink magukat adhatják a munkahelyükön, mivel hiszünk abban, hogy az egyéniségek sokasága jobbá teszi vállalatunkat. Ünnepeljük együtt a nemzetközi homofóbia, bifóbia és transzfóbia ellenes napot!

Céljainkról még többet tudhatsz meg ide kattintva: http://bit.ly/IKEAIDAHOTB

#IDAHOT #IDAHOTB

(facebook)

 

Az állásfoglalás napján pontos a Merkur trigon Szaturnusz, szextil Neptun és szextil felszálló Holdcsomó. A Merkur ez esetben nemcsak kommunikációs szempontból emelhető ki, hanem a kereskedelemmel való összefüggései miatt is.

 

 

05.17. „A fóti gyermekotthon esetében nem kitagolás történik, hanem áttelepítés, ráadásul egy titkos kormánydöntés alapján – mondta Szél Bernadett független parlamenti képviselő.

A képviselő közölte: Rétvári Bence Emmi-államtitkártól megkapta a pályázatot, az intézmény fenntartója pedig maga mondta el, hogy azért kell új helyekre pályáznia, mert kormánydöntés született a fóti gyermekotthon bezárásáról, tehát pótolni kell a kieső helyeket, „áttelepítésről” beszélt. Ezzel ellentétben a kormány és a propagandamédia a „csúnya, kommunista időkből származó intézmény” megszüntetését jelölte meg indokként, azt állítva, hogy kevés férőhelyes egységeket hoznak létre és valami jó dolog történik a gyerekekkel. Szél Bernadett szerint tehát a pályázat buktatta le a minisztériumot és a fenntartót. A kormánydöntés indoklását nem ismerjük, az titkos. Viszont európai uniós pénzeket használnak fel, amit csak akkor lehetne megtenni, ha valóban kitagolásról lenne szó; ez viszont nem az, hanem pótlás és áttelepítés. Arról, hogy miért nem kitagolás történik, példaként azt említette, hogy a speciális igényű gyerekeket Kalocsára és Zalaegerszegre akarják vinni, noha azok már létszámhatár fölött lévő intézmények, nem csökken a zsúfoltság.

 

A képviselő úgy véli, a magyar bíróságon is megállna az ügy, de Brüsszelhez fog fordulni, hiszen a gyermekek jogait és az uniós pénzek elköltését is érinti, ami most történik; „itt visszaélnek az uniós adófizető polgárok adójával” – mondta.

Nem lehet tudni, mi lesz az épülettel, amely egy gyönyörű természeti környezetben lévő intézmény; a propagandasajtó szerint exkluzív állami ünnepségeknek adhat otthont. Szél Bernadett a blogján részletesen bemutatta a Károlyi István Gyermekközpont helyzetét.”

(Klubrádió)

 

Ez sem új história, s most ennek is kimondottan a kommunikációs, információs elemei miatt lett aktualitása.

 

 

05.18. „Kövér László homofób kijelentései ellen tüntettek a Parlamentnél (…) A tüntetésen beszédet mondott Antoni Rita, aki lemondásra szólította fel Kövért és Gulyás Gergelyt, aki a kormányinfón kiállt a házelnök gondolatai mellett, emellett felhívta az érintett csoportokat és szervezeteket hogy fogjanak össze, működjenek együtt, hisz csak együtt lehetnek erősek.

A rendezvényen felszólalt az örökbefogadók nevében Pásztor Tibor, heteroszexuális örökbefogadó apa, aki arról beszélt, akár örökbefogadott, akár vér szerinti a gyerek, a szülő ugyanúgy szereti, és nem tűrheti el, hogy a gyerekét bárki bántsa.

Márpedig örökbefogadott gyereke lányként, cigányként, zsidó szülők gyerekeként így is elég hátrányos megkülönböztetés céltáblája, ő pedig nem szeretné ha Kövér kijelentései és hasonló megnyilvánulások miatt még több hátrány érné. (…)

Csikós Ádám, a Budapest Pride egyik szervezője következett utána, aki felemlegette Kövér gondolatait a „normális homoszexuálisokról” valamint a pedofília és az örökbefogadás viszonyáról. (…) Kifejtette továbbá, hogy napjainkban véleménye szerint nem hagyhatjuk, hogy a közvéleményt kisebbségi csoportok ellen hangolják, valamint üzent Kövérnek, Gulyásnak és a kormánynak, hogy az LMBTQ emberek épp oly értékesek, mint a többségi társadalom tagjai – emellett minden ember értékes, egyedi, megismételhetetlen és egyenlő.

(…)

Ezután egy performansz keretében Kövér László átadta a Legegyenlőbb Magyar Díját. – A házelnök sajnos nem volt jelen személyesen, azonban az őt megszemélyesítő színész a megjelentek őszinte meglepetésére saját magát tüntette ki. (A képen látható bajusszal.)  Ezután az összegyűltek meghallgathatták saját magához címzett köszönőbeszédét, majd a Kövér Lászlók csókkal pecsételték meg önmagukkal kötött szövetségüket. …”

(Mérce)

 

Lásd az összes eddigi hivatkozást, kiemelve belőle, hogy a Merkur trigon Plútó e napon kulminál, s társul mellé a Vénusz együttállás Uránusz is, kiemelve a tolerancia kérdéseit, kiváltképp az átlagostól eltérő ügyekben. Nem emlegettem eddig, de 20-án pontos a Szaturnusz szembenállás felszálló Holdcsomó is, amellyel a távolabbi előzmények kísértő árnyai térnek vissza, természetesen azért, hogy az érintetteket a maguk előtt görgetett problémák megoldására sarkallják.

 

 

 

GPS – Előretekintés

 

Kiemelt dátum: május 25. Afrika napja

„A világnap célja az afrikai népek egységének és szolidaritásának segítése, a gazdasági, politikai és más területeken folytatott együttműködés fejlesztése.

Az Afrikai Egységszervezet az 1963. május 22. és 25. között az etiópiai Addisz Abebában tartott alakuló csúcsértekezletén eldöntötte, hogy minden évben május 25-én megünneplik Afrika nemzetközi napját. Akkor az Afrikai Egységszervezet – amelynek jogutódja a 2002-ben megalakult Afrikai Unió – a gyarmatosítás lezárásának szószólója és “Afrika hangja” volt a nemzetközi közösségben. A szervezet alapelve az egyenjogúság és a be nem avatkozás politikája volt.

Afrika a világ második legnagyobb és második legnépesebb kontinense. A több mint 30 millió négyzetkilométeres földrészen 54 szuverén államban mintegy egymilliárd ember él, a világ lakosságának csaknem 15 százaléka. Habár Afrika gazdag természeti erőforrásokban, a legszegényebb és legkevésbé fejlett kontinens. Ugyanakkor vannak olyan országai, amelyek gazdasági növekedése egyes fejlett államokét is megelőzik. A Világbank adatai szerint több afrikai ország gazdasági növekedése évek óta meghaladja az öt százalékot. (…)”

(24.hu)

 

A Hold kivételével az égitestek útja 2019. május 1-31-ig.
Nap: Bika 10°21´ – Ikrek 10°15´
Merkur: Kos 19°55´ – Ikrek 22°34´
Vénusz: Kos 12°31´ – Bika 20°11´
Mars: Ikrek 20°12´ – Rák 10°14´
Jupiter: retrográd Nyilas 23°43´ – 20°42´
Szaturnusz: Bak 20°31´ – retrográd: 05.01-től – Bak 19°43´
Uránusz: Bika 3°00´ – 4°40´
Neptun: Halak 18°2´ – retrográd 05.22-től – 18°37´
Plútó: retrográd Bak 23°8´ – 22°50´
Holdcsomó: Rák 21°13´ – 18°2´

 

A Hold a héten
Nyilas 05.21. 9.55-ig
05.21. 9.55-től 05.23. 19.48-ig Bak
05.23. 19.48-tól 05.26. 8.07-ig Vízöntő
05.26. 8.07-től Halak

Holdfázis: 05.26. 18 óra 33 perc első negyed (Nap kvadrát Hold)

 

Hosszú, több hónapon átívelő tendenciánk száma hét.

 

 1. 2018.12.23-tól 2019.12.21-ig folyamatosan fennáll a Szaturnusz szextil Neptun aspektus. Idealisztikus célkitűzések, amelyeket nem mindenki ért, pedig nem haladják meg a józanság határait és kellően felelősségteljesek. Józanság, előrelátás, a szervezőkészség javulása. A Szaturnusztól szokatlan érzékenység is jellemezheti a periódust emellett, különösen, ha úgy tűnik, hogy valamilyen érdekek sérülnek. A humor beszűrődhet a szigorú fegyelembe, holott egyébként ez sem jellemző a szaturnuszi megnyilvánulásokra.

Kevésbé előnyös megnyilvánulásában az illúziók elsodorhatják a racionális megfontolásokat, rögeszmés gondolatok és intézkedések kaphatnak lábra, illetve: a jó elképzelések mégsem valósíthatók meg a gyakorlatban. A kelleténél hamarabb kifárad a kezdeti energia. Nem képes az érintett sikerként értékelni eredményeit.

Mindkét változatban: szimbolikus jelentőségű, valamilyen szempontból meghatározó események, dolgok eltűnése- előkerülése, művészettel, ideológiával, hittel összefüggő jelenségek.

 

 1. 2019.01.01-től 09.13-ig a Plútó szemben áll a felszálló, együtt a leszálló Holdcsomóval, igen erőteljesen kidomborítva azokat a tényezőket, amelyek a karmikus hozadékból származnak (ragaszkodás a hatalomhoz és az azt biztosító anyagiakhoz, ahhoz, hogy mások feltétel nélkül tiszteljék, ugyanakkor a többi ember semmibe vétele) és arra ösztönözve, hogy a beidegződések csapdájából kikerülve a jelen feladataira összpontosítsanak az érintettek, plutónikus erőkkel. (Adás és elfogadás, női szerep gyakorlása, mások érzelmi igényeinek megismerése és méltánylása.)

 

 1. A Szaturnusz együttállás Plútó 2019.01.27-től 2020.12.26-ig hatókörben marad, mert kétszer is pont úgy alakul a Szaturnusz retrograditása, hogy megtartja a maximum 7-8 fok távolságot. Egzakt együttállásuk 2020. februárjában esedékes.

Ez a kapcsolódás ritkán fordul elő, persze nem éri el egy Uránusz-Plútó 112 illetve 140 éves, vagy az Uránusz-Neptun 170, avagy a Neptun-Plútó 480 éves periodicitását. A Szaturnusz-Plútó együttállás 31-36 éven belüli intervallumban következik be aszerint, hogy a Plútó aktuális haladási sebessége lassú-e vagy gyors. Most még a gyors szakaszában jár, ezért a megelőző hasonló konstelláció 1984-ben, 36 évvel ez előtt volt a Mérlegben, azt megelőzően pedig – ugyancsak 36 év különbséggel – 1948-ban az Oroszlánban.

 

Akinek az egyéni képletében szerepel, annak természetesen jelentős lesz az ismétlődés és mundán (az egész világot érintő) szempontból sem elhanyagolható, hiszen a két sorsbolygó találkozik össze. Önmagában kifejtett hatását azonban ne becsüljük túl, mert – túl azon, hogy az igazán hosszú periodicitású tényezők mellett van nem jelentéktelen szerepe – több körülménynek kell összetalálkoznia ahhoz, hogy sorsfordító jelentőségű legyen.

 

Mindenesetre az egyéni karma és a világkarma jelölőjének bármilyen fényszögben való találkozása biztos, hogy kiemeli a sors működésének jelentőségét. Ahány jegyben történik a konjunkció, annyiféleképpen mutatkozik meg. A mostanit megelőző Bak együttállás 1517-ben volt, december 30-án, elég közel a Luther által elindított reformáció mozgalom keletkezéséhez (10.30.)  A Bakban az ideológiai- politikai áramlatok feszülése és újjászületése bízvást megfogalmazható. Mindenképpen jelent olyan krízis-időszakot, ami valamilyen más minőség létrehozásához szükséges (lásd akár az 1984-es vagy az 1948-as éveket, mindkettő fordulatot szült az aktuálpolitikában).

 

A tömegeket érintő társadalmi ügyek felszínre kerülése, az ezekkel összefüggő aktivitás növekedése feltétlenül várható. Komolyság, felelősségtudat, ugyanakkor erős érvényesülési, egyes csoportoknál érdekérvényesítése törekvések is. A küldetéstudat erősbödése ugyancsak várható, kérdés, hogy milyen kifutással.

Nagy energiák keletkeznek egy ilyen konstellációnál, megint csak felvetve a kérdést: hogyan használják fel az érintettek vagy az emberiség, az építő vagy a romboló hatásokból lesz-e több, meg lehet-e valósítani azt az ideális változatot, amely összeadja a Plútó romboló és a Szaturnusz építő aktivitását. Minden építkezést valamilyen mérvű rombolás előz meg, erre kiválóan alkalmas egy ilyen együttállás. Megtisztítani szennyezett részeket és új minőséget létrehozni.

Óriási feszültség és óriási önuralom jellemezheti a periódust. Fáradhatatlan tevékenység, amely nem enged kibúvót, akit csak lehet, mindenkit bevon aktívan vagy passzívan a történésekbe.

 

A negatív megnyilvánulási forma, vagy kifejlet sem kizárható, különösen akkor, ha az egyén vagy kisebb-nagyobb csoportok ellenállnak a változásnak, annak, amit indukál ez  a Bak Szaturnusz-Plútó együttállás. Ez esetben nem elkerülhetők akár a tragédiák sem (a Krakatau 1883-as kitörése Bika-Ikrek együttállás mellett esett meg), illetve olyan társadalmi- történelmi események, amelyek sodorják magukkal az egyént és kivédhetetlen láncreakciószerű folyamatokat indítanak el (1948 Oroszlán együttállás: Izrael állam megalakulása, a palesztinok hátrányára).

Tisztességtelen cselekmények, meg nem értett világmegváltó, vagy/és önpusztító motívumok uralhatják el azt a terepet, ahol nem talál progresszív levezetést az a hallatlan erő, amit ez a konstelláció jelez.

 

 1. 02.23-tól 09.27-ig érvényesül a Jupiter kvinkunx felszálló Holdcsomó. A karma igazságtételét lehet vele kalkulálni, de korántsem valami kedélyes jupiteri módon, hanem a haragvó igazságtevő módján. A karmikus adósságok megfizetésének idejét jelzi.

 

 1. 03.01-től 11.30-ig számíthatunk a Szaturnusz szembenállás felszálló Holdcsomó aspektusra. Eközben a Szaturnusz az aktuális Holdcsomónál a leszállónak az ura is. Ily módon a lehető legrigorózusabb figyelmeztetéseket a karmikus feladatokra ez a kapcsolódás tartalmazza sok-sok hónapig, kiterjesztve mindenkire, de fokozottan a Rák és a Bak felszálló Holdcsomósokat érinti.

 

 1. Április elejétől november 9-ig érvényesül a Neptun trigon felszálló Holdcsomó, üdítő változatosságot jelentve a Jupiter kvinkunx. Szaturnusz szembenállás és Plútó szembenálláshoz képest. Izgalmas együtthatást láthatunk majd, hiszen valamennyi, a lassú bolygóktól érkező Holdcsomó fényszög őszig kitart, csaknem egyszerre érnek majd véget. Jelent egy enyhítést is a karmikus terheken (tudjuk: csak annyi terhelést kap az ember – az emberiség – amennyit el tud viselni, illetve ezzel összefüggésben: amikor a terhelés kezdi meghaladni a tűréshatárt, mindig társul mellé valami, ami miatt nem pattan el a húr). A Neptun harmonikus kapcsolódása a felszálló Holdcsomóhoz nemcsak a női szerepre történő rávilágításban segít (lásd a Holdcsomó szövegét), hanem a karmikus hozott feladatok, terhek jobb megértésében, új nézőpontok kialakításában. Ily módon sokat lendíthet nem annyira az egyes emberek dolgain, hanem a nagyobb folyamatok mélyebb megértésén keresztül az aktuális feladatok jobb ellátásában.

 

 1. Ismét életbe lépett a Jupiter kvadrát Neptun fényszög, amelyből egyszer már volt szerencsénk ízelítőt kapni, 2018.12.18-2019.02.17. között. (Meg 2012. június-július, majd 2013.01.20-04.05. között.) A mostani periódus 2019.05.08.-10.20. között esedékes. Egzakt lesz másodszor 06.16-án, harmadszor pedig 09.21-én.

Álmok, fantasztikus elképzelések dédelgetése. A realizálás nehézségekbe, akadályokba ütközik, ezért visszaesés következik be. Más változatban: megtörténik a felfutás, az elképzelés realizálódása, majd semmivé foszlik.

Az ideológiai kapaszkodók keresése jellemző, a fanatizmusra való hajlam szintén, amint a téveszmék terjedése is.

A tévedés, csalás, ámítás ugyancsak megjelenik. Erkölcsi kérdésekben is két fő tendencia képzelhető el: vagy már-már beteges becsületességre törekvés (néha igen sajátos módon), vagy – némi eufemizmussal – az etika rugalmas kezelése. És: a kétféle tendencia egy entitáson belül is mutatkozhat (pontosabban gyakorta mutatkozik).

A kemikáliákkal (gáz, méreg, kábítószer – bármi, ami belső rothadást indíthat) kapcsolatos események, jelenségek is jellemzőek lehetnek.

 

 

Rövidebb áthúzódó tendenciáink:

 

05.18-án egzakt a Merkur trigon Plútó. A következő hét elejéig érvényesül. Nagy dinamikát mutat az úgynevezett merkuri területeken – kommunikáció, kontaktus, közlekedés, forgalom, tanulás, mikrokörnyezettel fenntartott kapcsolat, esetleg jogi- vagy egészségi, orvossal kapcsolatos ügyekben. Járhat vele különleges lényeglátás, felismerés. Vadhajtása lehet viszont: határozottság helyett erőszakosság a kommunikációban, következetesség helyett konokság. A fokozott idegi terhelés még a harmonikus aspektusban is érvényesül. Természetesen balesetjelölő is.

 

05.16-án kulmnált a Merkur szextil felszálló Holdcsomó, ami jelzi a karmikus feladatokra eső hangsúly folyamatosságát, a hét legelején.

 

05.14. volt a Vénusz szextil Mars kulminálásának az ideje, e hételső napjaiban még számíthatunk rá. Békülékenység, empátia, dinamikus, mégis diplomatikus kontaktus-termetés vagy kapcsolattartás jellemezheti.

 

05.18-án állt pontosan együtt a Vénusz az Uránusszal. Csaknem egész héten tart a hatása. Hirtelen fordulatok következhetnek be többek között az emberi kapcsolatokban, váratlan szakítás vagy épp ellenkezőleg: új kapcsolat, vagy régebbi (például baráti) megváltozása gyors váltással. Sokaknál tapasztalható lesz olyan magatartás, ami szemmel láthatóan nem számol semmiféle következménnyel, hanem szabadon kiél bizonyos megnyilvánulásokat, amelyekre egyébként „józanul” nem hajlamos. Minthogy a Bikában zajlik most az együttállás, a jegy lefékezheti, késleltetheti a folyamatokat, de a feszültsége mindenképpen megmarad.

 

 

Aktuálisan kulmináló és kezdődő tendenciák

 

05.20-án pontos a Szaturnusz szembenállás felszálló Holdcsomó – aminek értelmezése az ötödik a hosszú tendenciák közt.

 

05.21-én 9 óra 59 perckor a Nap jegyet vált, az Ikrekben halad majd tovább.

 

05.21-én (12.31-kor) a Merkur is átlép első uralmi jegyébe, az Ikrekbe.

 

Amint sejthető az iménti páros jegyváltásból is, ugyancsak 05.21-én pontos a Nap együttállás Merkur fényszögünk, fokozva a kommunikációt, azon belül különösen a kormányzati kommunikációt.

 

05.22-én kulminál a Mars szextil Uránusz. Nagy szellemi lendület, kézzelfogható eredményekkel a jelentése. Ilyenkor lehet új dolgokat sikerrel beindítani, régit lezárni, halogatott döntéseket könnyedén és jó eredménnyel meghozni. A kapcsolatokban ügyesen de határozottan navigálni, kritikát gyakorolni úgy, hogy a másik jó szívvel fogadja stb.

 

05.22-én a Neptun retrográdba fordul, s látszólag hátrálva halad kb 5 hónapig.

 

A hét legvégén kezdődik négy tendencia.

A Merkur szembenállás Jupiter (pontos: 05.31) az egyik. Szellemi áramlatok megélénkülése. Tolerancia, derű, jóindulat jellemzi a fényszöget, csak sajnos rendkívül rövid az időtartama (hacsak nem pont itt retrográd és különösen lassú a Merkur), így sok eredményt nem lehet tőle várni.

 

A Merkur kvadrát Neptun (kulminálása 05.30-án esedékes). A kapcsolatokban, viszonyokban, összeköttetésben, forgalomban, információáramlásban fennálló zavar, érthetetlen esemény, csalás, becsapás, tudatos, vagy nem szándékos félrevezetés, tévedés lehet a tartalma. Jobb változatban: az előbbiek kiderülése, a fájdalmas igazság felszínre kerülése. Mint minden merkuri fényszögnél, itt is számíthatunk balesetekre is, sokszor furcsa, érthetetlen körülmények közepette.

 

Vénusz trigon Szaturnusz a harmadik (egzakt: 05.31). A harmónia jelölője a kemény Sorsbolygót képes szelídíteni, az emberi és csoportos kapcsolatokba több toleranciát, konszenzusra való hajlamot csempészni. Tompítja az éleket, javíthat valamit a mindennapi pénzügyeken. A megértés felé terelgeti az embert, hogy ne csak mérgelődjön vagy búslakodjon az őt érintő kellemetlenségek következtében, hanem okaikat is ismerje fel és fordítsa esetleg a hasznára.

 

Végül a Vénusz szextil Neptun lesz az utolsó, a hét legvégén induló tendenciánk, amelynek csúcspontja 05.30-án esedékes. A kapcsolatokban megnyilvánuló harmónia, konszenzuskeresés, művészetek iránti érdeklődés, az élet kellemességei felé fordulás jellemezheti azoknál az embereknél, akiknél e két bolygó jó, de legalább semleges viszonyban van egymással. Mivel igen rövid idejű, és félerejű fényszögről van szó, tényleg inkább csak azok érezhetik, akiknek eredendően is van Vénusz-Neptun kapcsolat a horoszkópjukban és/vagy valami más is aktiválja azt. Általános értelemben is hasonló jelentésekkel számolhatunk, szintén kevéssé átütő erővel.

 

 

A 21. hét kezdő konstellációja elég semleges – leszámítva persze két igencsak kevésbé semleges együttállást – a hosszú járatú Szaturnusz-Plútó mellett a Vénusz-Uránusz a másik. Az egyes típusokra vonatkozó kihatását az alábbiakban próbálom megfejteni.

 

 

KOS

Az előző hét fő témáihoz képest nem sokat változott a helyzet, anyagiak (függetlenség), hivatás állnak a fókuszban. Nagy jelentőséget kap még az otthon, család, ingatlan területe is, amellyel összefüggésben jelentős energiákat mozgósít. A tanulmányok, külföldi kapcsolatok, rokonság terén is szeretne előrehaladni, de itt egyelőre akadályokba ütközik.

 

 

BIKA

Jobbnál jobb ötletei vannak, melyeket meg is tud valósítani. Lehet, hogy szükségessé válik némi helycsinálás otthonában, ezért sok Bika bizonyára nagy tavaszi szanálást végezhet, persze módjával, hiszen ő az egyik nagy megőrző. A tanulás, külföld, tágabb rokonság motívumai továbbra is fontosak, amint a hosszabb távú elképzelések alakítása is.

 

 

IKREK

Nagyon fontos, bár nem biztos, hogy már most értelmezhető folyamatok zajlanak tudattalanjában, s ezzel összefüggésben intuíciója felerősödik. Az a része, ami praktikus ügyekre vonatkozik, megbízható és igen hasznos, ha hallgat is rá. Párkapcsolatára, vagy hivatására utaló megérzéseinek egy részére azonban kevésbé hagyatkozhat.

 

 

RÁK

A szokottnál is nagyobb aktivitás jellemzi a jövő héten, s erre szüksége is lesz, mert sokan számítanak arra, hogy gondoskodik róluk, illetve besegít nekik. Társkapcsolata, barátok, szellemi közösségéhez tartozó emberekről van szó. Még munkájának a rovására is mehet a dolog. Fontos most is a tanulmányok, külföldi viszonylatok, s a rokonság területe.

 

 

OROSZLÁN

Hivatás, önérvényesítés, szülői szerep, vagy pedig szülőjével kapcsolatos viszony, foglalkoztatja elsősorban. Emellett az egészség-betegség kérdéseivel is sokat törődhet. Nagy elszántság jellemzi bármelyik területen, úgy érzi, hogy most sikerül gyökeresen átalakítania vagy lezárnia néhány témakört ezekből. Intuíciója segítheti, mert felerősödik megint.

 

 

SZŰZ

Gyerekével való viszonyában gyökeres változások zajlanak, s most kitűnő alkalom nyílik rendezésére – ha túl tud lépni maximalizmusán és a hatalmi viszonnyal összefüggő problémakörön. A külföld, tanulmányok, rokonság területe is igen kiemelt és szintén nagyot léphet előre ezekben is, különösen ha ezúttal megérzéseire és nem logikájára hallgat.

 

 

MÉRLEG

A mostanában kicsit döcögős kommunikáció a héten is okozhat némi problémát, a közlekedésben is érheti esetleg valami kellemetlenség. Az otthon, család, ingatlan témakörben gyökeres változások zajlanak, néhány fontos lépés esedékes lehet. Ha egészségi beavatkozásra van szüksége, annak is megvan most az aktualitása, szerencsés kimenetellel.

 

 

SKORPIÓ

Anyagi dolgaiban mintha elhagyná a szerencse, de nem kellene aggódnia, mert ez csak átmeneti állapot, kisebb hullámvölgy. A közlekedés, kommunikáció, kontaktusok terén tapasztalható aktivitás nem új keletű, eddig is kiemelt területnek számított. Társkapcsolatában dinamikus folyamatok zajlanak, s ha elég rugalmas, remekül alakulhat ez az életterülete.

 

 

NYILAS

Kicsit kedvetlen lehet a héten, pedig a praktikus lét ügyei elég jóknak ígérkeznek. Anyagi viszonyai, munkája, sőt: társkapcsolata is előnyös változásokat mutat. Munkájában még a bőség zavarára is lehet számítani, annyi lehetőséggel találkozhat. Az otthon, ingatlan területén látszik némi zökkenő, nem várt körülmény, de megoldja, vagy túlteszi magát rajta.

 

 

BAK

Gyerekével, barátjával, vagy lazább párkapcsolatával összefüggésben érhetik meglepetések, méghozzá remélhetőleg kellemesek. Ha el tudja fogadni az előnyös változásokat, akkor sokat lendíthet a dolgokon. Ugyanez vonatkozik vállalkozására – ha van. Tartós társkapcsolatában, házasságában is pozitív folyamatok zajlanak, esetleg éppen most válik elkötelezetté.

 

 

VÍZÖNTŐ

Anyagiak, otthon, család, ingatlan (haza) ügyei foglalkoztatják intenzíven, bár némely területre nem sok befolyása lehet. Ez eléggé zavarja is, hiszen az önrendelkezés a típusnak igencsak fontos. Munkájába sok energiát fektet, de meg is lesz az eredménye. Ennek ellenére is valami elégedetlenség keríti hatalmába, pedig próbálja a pozitívumokat is látni.

 

 

HALAK

Hullámzó érzelmek keríthetik hatalmukba, hol feldobott, hol letört állapotba keveredik, minden látható ok nélkül. Sokat foglalkozik a kommunikáció területével valamilyen formában: beszélgetések, szervezés, utazás, közlekedés, adminisztratív ügyek, sajtó stb. Barátaival, gyerekével fenntartott kapcsolata is hangsúlyos, fejlődésképes, stabil.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük